perjantai 25. maaliskuuta 2016

Erokonsultti

Näin reilun vuoden vakaalla kokemuksella sitä saa toimia opastajana tuoreelle eroajalle. Eihän se iloinen rooli ole, vaikka tässä tapauksessa ero on kyllä helpotus meille ystävillekin: uskon vakaasti, että ystäväni päätös on askel kohti parempaa tulevaisuutta.

Ihmettelen tietysti, miten näin vähäisellä tietämyksellä aiheesta muka riittää jotain neuvottavaa, mutta kyllä omien kokemusten ja tuntemusten kertaaminen ja jakaminen näyttää helpottavan toisen alkutaivalta: omat kokemukseni antavat subjektiivisuudestaan huolimatta näkemyksen siitä, miten elämä voi jatkua arjen muututtua. Siitäkin on ollut apua, että on voinut jakaa neuvoja käytännön asioiden järjestämisessä, joita ei pystymetsästä eron eteen tupsahtaneena tule ajatelleeksi. Kun on kuullut vuoden aikana yhden jos toisenkin erosta selviytyneen tarinan, tulee poimineeksi monenlaisia vinkkejä muistakin kuin oman episodinsa näkökulmasta. Jostain syystä kaikkia juttuja ei välttämättä helposti jaeta muiden kuin eronneiden kesken, liittyivät ne sitten käytännön erojärjestelyihin tai herkempiin tunnekiemuroihin.

Ennen kaikkea voi valaa uskoa siihen, että vaikka ystävä nyt joutuu luopumaan pitkän tähtäimen elämäkertasuunnitelmastaan, häntä voi kuitenkin odottaa valoisa ja toivoa täynnä oleva tulevaisuus, vaikka unelma vanhenemisesta yhdessä lastensa isän kanssa kävi mahdottomaksi.

Minua autettiin oman elämän alkuun järjestämällä aktiivisesti itsellisen elämän hakemista tukevaa toimintaa. Nyt on aika jakaa tämä hyvä kokemus eteenpäin.

1 kommentti:

  1. Vertaistuki on kokemukseni, ja monien tutkimustenkin mukaan vertaansa vailla. Onni, että sinä olet olemassa sellaisena, kun ystäväsi sitä tarvitsee!

    VastaaPoista