perjantai 17. heinäkuuta 2015

Harkittua

Siinä se nyt nököttää pöydän kulmalla; harkinta-ajan päättävä paperi paketoituna postimiestä varten. Pitääköhän blogin nimi muuttaa?

Puoli vuotta menee uskomattoman nopeasti. Vasta äskenhän minä asustelin siellä vanhassa kodissa; eilen siellä naapurin kanssa jutustellessa sujuvasti puhuin "meidän" talosta ja pihasta ikään kuin mikään ei olisi muuttunut. Kuin olisin vain ollut pitkällä työmatkalla ja palattuani harmittelen kun mies on päästänyt tontin nurkilla rikkikset valloilleen.

On tämä ihmisen sopeutumiskyky merkillinen asia.

Puhuttiin miehen kanssa siitä, onko tämä harkinta-aika selkeyttänyt omia ajatuksia liiton jatkamisesta. Kyllä ja ei: molempien mielestä aika on ollut lopultakin lyhyt, ja syitä jatkaa on ihan yhtä paljon kuin syitä lopettaakin. Vanhaan palaaminen tuntuisi helpolta, toinen siinä vierellä edelleen suunnattoman tutulta. Rakkautta ja välittämistä riittää, mihinkäs se olisi hävinnyt.

Mutta mikään oleellinen ei ole asetelmassa muuttunut: toiveet ja ajatukset siitä, mitä hyvään liittoon kuuluu tai ei missään nimessä kuulu, ovat edelleen erilaisia. Näkemyseroja, sellaisia, joista ei oikeastaan voi hakea kompromissia.

Minusta jotkut miehen toiveet ovat lapsellisia. Eikä hänenkään ehkä ole paras olla sellaisen vaimon kanssa, joka ajattelee  näin jostakin hänelle tärkeästä.

Minä toivon aitoa arvostusta ja hyväksymistä tavalla, jota mies ei lopultakaan ymmärrä eikä hänellä siten ole siihen edellytyksiäkään.

Ajattelin aina, että meidän yhteinen kasvuprosessimme on elämänmittainen juttu ja yhteinen haaste. Mutta jos rinnalla kulkemisen ja opettelun sijaan keskitymme keskinäisiin nahinoihin, jotka kasvavat nimenomaan siitä, että se toinen on siinä vieressä, niin onhan se mahdoton yhtälö.

"Puoliso on hän joka auttaa sinua käsittelemään ongelmia, jotka johtuvat siitä, että olet naimisissa."
Jos puoliso ei tässä jeesaa, niin ihmekö tuo ettei paletti pysy kasassa.

Tiedämme liittoja, jotka pysyvät koossa näennäisesti paljon kevyemmillä eväillä kuin meillä. Jossa sinnikkyyttä tai mukavuudenhalua riittää erottavien tekijöiden yli. Jossa kissoja ei ole selkeämmin pöydällä kuin meillä, vaikka ne ovat isompia tai niitä on enemmän. Ei se tarkoita, että nuo toiset liitot olisivat huonoja. Niiden liima on vain erilaista. Ihmisillä on ehkä syytäkin ihmetellä, miksi emme pysy yhdessä. Ja toisaalta: miksi emme eronneet jo aikoja sitten.

Meille molemmille oli tehnyt hyvää olla itsekseen ja tutustua omaan minään ilman sitä toista. Tämä tutustuminen on vielä kesken, ja siksi tuntui, että tuo harkinta-aika on lyhyt. Voiko 20 vuoden tiiviin yhteiselon jälkeen todeta puolessa vuodessa, että ero on paras ratkaisu? Jos kyse onkin siitä, että se tuntuu parhaalta koska se on niin selkeä? Tätä olen miettinyt vuoden, enkä vieläkään osaa sanoa varmaa mielipidettä meidän tapauksessamme.

Ja toisaalta: koska aivan uusia yhteisiä oivalluksia tai muutoksia ei ole ilmaantunut, ovat syyt lähestyä käräjäoikeutta kirjeitse edelleen samoja ja yhtä painavia kuin viime tammikuussa.

Minusta tulee kohta ihan virallisesti sinkku.

9 kommenttia:

  1. Rohkeutta ja voimia päätöksentekoon, on se sitten mitä tahansa! <3

    VastaaPoista
  2. Mulla on tosi sekavat fiilikset tästä meidän eroasiasta. Olin viikon matkalla tyttärien kanssa ja oli kyllä ihanaa saada vähän etäisyyttä koko kuvioon. Tosin ajatuksissa asiahan on läsnä koko ajan, mutta ei ainakaan tarvinnnut nähdä miestä. Sen verran sain koottua itseäni matkan aikana, että pyysin häntä muuttamaan pois yhteisestä makuuhuoneesta ja päätin alkaa elämään omaa elämääni ja tekemään omia suunnitelmiani tulevaisuuden suhteen. Toisaalta mies käyttäytyy kuin kaikki olisi ennallaan...ota miehistä ja niiden ajatuksen juoksusta sitten selvää. Kaikkea hyvää sinulle mitä tulevaisuus sitten tuokin tullessaan <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oman elämän haltuunotto on aina hyvä päätös, oli tilanne ympärillä mikä hyvänsä! Onnea matkaan!

      Meillä erossa oleminen on selkeyttänyt käsitystä siitä, millainen ihminen sitä itse onkaan ilman sitä kumppania vierellä ja samalla on vähän kirkastunut se mitä suhteelta itse haluaa. Ei kristallinkirkkaaksi, en minä niin päättäväinen ole, mutta kuitenkin etäisyys on helpottanut omien ääriviivojen tunnistamista.

      Kommunikointi lienee avain aivan kaikkeen, jos kaikkia parisuhdeterapeutteja on uskominen. Jos mies käyttäytyy kuin kaikki olisi ennallaan, onko tilanne sama siellä korvien välissä? Mitä itse haluat ja miten viestiä tämä toiselle niin, että hän ymmärtää. Minulle tuo ihan yksinkertainen perusjuttu on ollut jotenkin vaikeaa, vaikka se on kaiken perusta missä ihmissuhteessa tahansa.

      Toivottavasti hengähdystauko ja pieni etäisyyden otto selkeyttää tilannettanne.

      Vanhassa on niin helppo pysyä. Sen tuntee ja sen kanssa on oppinut elämään vuosien ajan. Tältä minusta tuntuu, ja ajattelenkin, että meillä pysyminen yhdessä ja suhteen muuttaminen terveemmäksi sisältä päin olisi ollut se haastava vaihtoehto: vanhojen tapojen ja tottumusten muuttaminen vähitellen on jotenkin vaikeampaa kuin kertarytinä.

      Poista
  3. Viisasta pohdiskelua jälleen kerran. Meillä kakkosvaihe tekee tuloaan ja uskon, ettei ole epäilystäkään, miten siinä käy - eroa kohti.

    Puoli vuotta on todella lyhyt aika näissä kuvioissa, mutta annat todella levollisen vaikutelman eli ilmeisesti olet kuitenkin ehtinyt pohtia asiaa aika paljon. Mielenrauhaa odotellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea matkaan vain sinnekin, minne elämä kuljettaakin.

      Mielenrauhasta en tiedä. On se lisääntynyt kyllä roimasti, eikä enää tarvitse vältellä edes vähän romanttisten leffa-arvioiden lukemista välttääkseen vedenpaisumuksen. Edelleen kyllä kertaan joka päivä ajatuksissani, että olen eronnut nainen. Joka päivä. En tiedä koska tuosta pääsen ja olen lopullisesti sinut ajatuksen kanssa. Ehkä sitten, kun elämä tuntuu menevän eteenpäin jollain tapaa.

      Poista
  4. En tiedä miksi se puhuminen ja omien tunteiden ilmaiseminen on ollut niin vaikeaa tässä suhteessa puolin ja toisin. Sitä on vain odottanut, että toinen tekee aloitteen ja huomaa pahan olon. Se on totta, että minun on ainakin kasvettava ottamaan vastuu omasta elämästäni ja lopetettava eläminen toisen tunteiden ja tarpeiden kautta. Koville se ottaa, kun on toisen kanssa elänyt yli puolet elämästään. Jotkut päivät on vaan niin vaikeita, että tekisi mieli pakata laukku ja lähteä jonnekin kauas pois. Ainoana jarruna sille on lapset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivät nämä ynnäilyt puolesta ja vastaan ole helppoja. Minulle eräs näistä ammattinsa puolesta viisaista neuvoi, että itseensä keskittyminen ja oman elämänsä muuttaminen kannattaa paitsi siksi, että oma elämänlaatu paranee, myös siksi, että oman toimintansa muutos voi aiheuttaa muutoksen toisessa. Kaivaa uusia tapoja olla yhdessä niiden vanhojen kaavojen ja toiveiden sijaan. Ei se kai välttämättä itsekkyyttä tarkoita, lähinnä avoimuutta ja valmiutta kuunnella, miltä itsestä tuntuu ja mitä oikeasti haluaa.

      Poista
  5. Free 우리카지노 Online On Line Casino Video Games!

    Games that offer a few of the finest odds are roulette and craps, particularly when you place certain specific bets

    VastaaPoista